Activități (educative) 5 – 6 ani: ce face Pisoiul în timpul liber

Atunci când nu e la grădiniță, încerc să petrec cât mai mult timp alături de Tudor și să-l implic în diverse activități. Atât distractive și haioase, dar pe cât se poate și educative.

Chiar dacă a împlinit 5 ani în ianuarie, principala ocupație a juniorului este joaca. Acasă, în parc, de fapt peste tot pe unde merge. Am avut momente în care m-am gândit că e prea liber, adică nu face atât de multe activități ca alți copii de vârsta lui, dar mi-am dat seama că va veni și vremea în care nu se va mai putea bucura de o așa libertate.

Ce face Pisoiul în timpul liber?

  • Se joacă și petrece muuulte ore în parc: Ce e mai frumos de făcut acum, că vremea e prietenoasă cu noi? Trotinetă, bicicletă, locuri de joacă, prietenii de la grădiniță, ceea ce se traduce prin distracție garantată. Face mișcare, se distrează, obosește, socializează, practic cam tot ceea ce ar trebui să facă un copil la 5 ani. De când s-a deschis sezonul ”la parc”, acolo ne găsiți ori de câte ori avem posibilitatea.

  • Din categoria activităților ”intelectuale”, Tudor bifează două în timpul săptămânii: tenis și engleză. La ambele l-am înscris după ce am discutat cu el, fără să-l forțez. Inițial a fost la o oră de probă, apoi și-a exprimat dorința de a continua, așa că încă merge din plăcere. Atâta timp cât își va dori.

  • Puzzle: E o activitate pe care a îndrăgit-o de câțiva ani și încă a rămas în topul preferințelor. Profit de ea, iar în ultima perioadă am achiziționat puzzle-uri educative (hărți, cifre, litere, silabe). E receptiv, îi plac și a învățat multe noțiuni noi cu ajutorul lor.

Citește și: Activități 4-6 ani: cum exersează Pisoiul literele și cifrele

  • LEGO Duplo: Deși a trecut de vârsta la care copiii se joacă de obicei cu LEGO Duplo, Tudor de-abia acum a descoperit această activitate. Avea câteva seturi de mai mult timp, însă cam de la începutul anului a început să le acorde atenție. Deoarece am observat această schimbare, ne-am conformat și am mai îmbunătățit colecția.

  • Mașinuțe, trenuri, circuite: E activitatea pe care o îndrăznește cel mai mult. Colecția Cars, trenurile din Thomas și numeroasele circuite se află în top de atâția ani. Realizează adevărate povești, scenarii, schimbări de situație, idei neașteptate, toate se întâmplă în camera Pisoiului.
  • Ce îi mai place: să ajute în bucătărie la prepararea prăjiturilor (oare cu cine o semăna?!?!), să facă poze, să se joace cu litere și cifre magnetice, să participe la activități gospodărești la bunici și… să vorbească! 😆 Oare toți copiii vorbesc atât de mult? Ei nu obosesc? 😆
  • Ce nu-i place: Evident că ține de dispoziția de moment, însă o activitate rămâne constantă. Nu-i place să desezene și pace! Nici măcar mașinile din Cars!