Aveți voie să spuneți ”nu mai pot”. Chiar e indicat!

Viața cu doi copii e mai greu de gestionat. Probabil că ar fi fost puțin altfel dacă nu existau problemele medicale ale Ionuței. Stresul suplimentar cauzat de ele nu prea ajută, așa că a fost nevoie să mă împac cu situația și să învăț să jonglez mai bine cu diferitele stări.

Facem copii, pentru că așa ne dorim. Asta nu înseamnă că nu rămânem tot oameni. Cu sentimente, nevoi și frustrări. Iar când normalului situației i se mai adaugă și alți factori perturbatori externi, lucrurile se complică.

Într-o familie este vorba despre doi și ambii parteneri sunt afectați, dar trebuie să recunoaștem că mama e cea care trage mai mult, atât fizic, cât și emoțional.

S-a creat o idee prin care mamele nu au voie să se vaite. Nici nu vor să recunoască când nu mai pot, dar nici nu prea li se dă voie. Ai făcut copii, descurcă-te!

Ceea ce e atât de greșit. Evident că avem tendința să observăm aspectele pozitive ale vieții alături de micuți, dar trebuie să recunoaștem că există și părți mai puțin plăcute. Cel puțin din când în când. Nici măcar nu mă refer la problemele majore, așa că vă întreb. Când ați făcut ultima dată o baie în liniște? Când ați putut să mergeți la toaletă fără însoțitor? Sau să vă beți cafeaua în voie? A trecut ceva vreme, nu-i așa?

În ultima vreme s-au adunat muult stres și oboseală, sunt cam irascibilă, mă enervez rapid și nici chef nu prea mai am. De nimic! Iar asta nu îmi place. Măcar mi-am dat seama de situație și încerc să lucrez la remedierea ei. E dificil, dar cu pași mici sper să reușesc.

Am noroc că mai pot pasa din responsabilități, deci mă pot bucura de un serial, o baie liniștită sau câteva minute pentru citit.

Ce voiam să vă zic de fapt? Spuneți stop când vedeți că nu se mai poate, că nu mai aveți energie. E chiar indicat să o faceți. O mamă obosită și frustrată înseamnă un copil cu aceeași stare de spirit. Nu sunteți mai presus de nimeni, chiar dacă apar niște puteri noi după naștere. Limitele există ca să fie aplicate, mai ales că în treaba cu părințeala e vorba despre minim două persoane. Dacă mai sunt și niște bunici binevoitori, cu atât mai bine!

Nu, nu veți deveni o mamă mai rea dacă spuneți ”nu” sau ”stop” copilului și/sau soțului. Amândoi trebuie să înțeleagă că sunteți o ființă umană cu sentimente, dorințe și nevoi. Din când în când, o pauză face minuni!

Deci da! Aveți voie să spuneți ”nu mai pot”. Chiar e indicat!