Care e diferența de vârstă ideală între frați

Nu există, adică diferă în funcție de familie. Fiecare decide în funcție de posibilități, ajutoare, dorințe, așa că răspunsul e relativ. Eu doar vă prezint părerea mea. 🙂

Între Pisoi și Ionuța este o diferență de patru ani și jumătate. Pare ok, sunt destul de multe avantaje, dar am observat și câteva minusuri. O să încep cu primele.

Deși mi-a fost teamă că juniorul va fi gelos, am avut parte de o surpriză. M-am înțeles de la început cu el, nu mi-a creat probleme legate de gelozie, ba chiar ne-am aflat în extrema cealaltă, cu foarte multă iubire. Probabil a contat faptul că am vorbit pe parcursul sarcinii despre ce va urma, iar înțelegerea de care dă dovadă sigur are legătură și cu vârsta. Cred că ar fi fost mai greu dacă era mai mic.

Când trebuie să-i acord atenție exclusivă micuței și sunt singură cu amândoi, mă înțeleg destul de bine cu Pisoiul. Îl rog să facă ceva, să se joace sau îi dau ceva de lucru, adică stă cumințel, ba chiar mă ajută dacă îl rog. Iarăși un aspect care cred că are legătură cu vârsta.

Faptul că este destul de independent, iarași cred că reprezintă un avantaj al diferenței de vârstă mare. Că nu face el tot ce ar trebui pentru că se răsfață sau nu are chef, e altă problemă. Dar altfel, nu trebuie să stau după el când merge la baie, când mănâncă sau la alte activități de acest gen.

 La partea cu dezavantajele, deocamdată îmi vin două în minte, importate. În urmă unei discuții cu o colegă, mi-am dat seama cât de greu mi-a fost să o iau de la capăt cu nopțile nedormite, pampersi, biberoane, plimbări, plâns și tot ce mai ține de un bebeluș. De-abia începuse și juniorul să aibă un program, să doarmă toată noaptea și hop… am zis să nu mă plictisesc. 😀

Al doilea aspect are legătură cu colectivitatea. De când e la grădiniță, mister a fost răcit constant, gâtul roșu fiind prietenul lui. În acest an, l-am ținut mai mult pe acasă, ca să o feresc și pe micuță, dar oricum au răcit amândoi, măcar nu foarte rău. Mă gândesc că dacă erau de vârste mai apropiate, ar fi mers împreună la grădiniță și nu aș mai fi stat cu frica că se poate îmbolnăvi mândra în primele luni de viață.