Certificat de handicap pentru copii: procedură și acte necesare

Nu doresc nimănui să ajungă într-o astfel de situație. Dar cum nu totul se întâmplă așa cum ne dorim, m-am hotărât să scriu acest articol pentru a veni în ajutor părinților care ajung să aibă nevoie de asemenea informații.

Cu jumătate de an înainte ca Ioana să împlinească doi ani, mi-am dat seamă că nu mă pot întoarce la muncă din cauza problemelor medicale cu care se confruntă.

Eram dispusă să rămân acasă în orice condiții, doar că medicul specialist și pediatrul care o au sub observație mi-au spus că se încadrează clar pentru certificat de handicap. Așa am început investigațiile despre ce ar trebui să fac pentru a afla dacă este eligibilă, ce acte ar fi nevoie, procedura care trebuie urmată.

Pașii urmați

 • Vizita la Direcția Protecția Copilului de care aparținem. Am dat peste niște doamne drăguțe cărora le-am povestit istoricul medical al fetei și pe care le-am întrebat direct dacă are rost să fac acest demers. A fost ok, mi-au răspuns în timp ce înșiram diagnosticele. Am primit lista cu documentele necesare, explicații legate de obținerea câtorva acte și aia a fost.
 • Obținerea documentelor. Certificatul medical tip A5 l-am obținut de la medicul specialist din cadrul spitalului în care am fost internată cu Ioana de mai multe ori. Fișa de evaluare psihologică a fost făcută în urma unei întâlniri cu un psiholog avizat (ea făcea terapie pe atunci, dar medicul respectiv nu avea avizul necesar). Fișa medicală sintetică a completat-o medicul de familie, iar de restul m-am ocupat între timp.
 • Depunerea dosarului. A fost nevoie de prezența ambilor părinți, am completat și acolo niște hârtii. Am fost programați pentru evaluarea făcută de cei de la Serviciul Evaluare Complexă a Copilului cu Dizabilități.
 • Evalurea a avut loc după vreo săptămână, în prezența mai multor specialiști din cadrul Direcției (nu mai știu exact ce și cum, un psiholog, un medic, persoana de contact care urma să preia cazul nostru și încă cineva). Am vorbit despre problemele Ioanei, un scurt istoric medical (deja știau dosarul), au observat-o și pe ea în timp ce discutau cu mine.
 • Vizita la domiciliu din partea persoanei de contact a urmat la o săptămână, am completat o fișă tipizat despre situația familiei și cam atât. Nu știu dacă mai trebuia să analizeze și altceva, dar se pare că l-am convins că suntem ok.
 • În decurs de 30 de zile de la vizita respectivă, am fost sunată pentru a mi se confirma aprobarea dosarului, am mers să ridic documentele de la Direcția Protecția Copilului. Am primit niște informații despre ce ar trebui să mai fac pentru diferitele beneficii și asta a fost tot.
 • Dacă e nevoie de prelungire, se merge cu minim două luni înaintea expirării certificatului pentru reevalure. Procedura nu o știu, pentru noi consider că nu mai este cazul, deși probabil s-ar încadra în continuare la un grad mai mic.
 • Pe baza certificatului de handicap, am prelungit concediul de creștere copil de la 2 la 3 ani, dosarul trebuie refăcut de la zero, cu adăugarea certificatului.

Documente necesare evaluării în vederea încadrării copilului în grad de handicap (copil din familie clasică)

 • certificat de naștere al copilului și act de identitate (2 exemplare copie + original)
 • actele de identificare ale părinților (2 exemplare copie + original)
 • certificat de căsătorie / hotărâre de divorț (2 exemplare copie + original)
 • fișa medicală sintetică – TIPIZAT (se completează de către medicul de familie al copilului)
 • certificat medical tip A5, eliberat de către medicii de specialitate din unitățile abilitate DSP să elibereze aceste certificate, cu precizarea valabilității cuprinse între 3 luni și 4 ani (1 exemplar copie + original). În certificatul medical tip A5 se trec diagnosticul complet – boala principală, bolile asociate și alte boli – și codul de boală prevăzut de Clasificația internațională a maladiilor, respectiv CIM – 10.
 • copii ale documentelor medicale adiționale
 • fișa de evaluare psihologică – TIPIZAT (se completează în urma unei evaluări psihologice, DOAR de către medici psihologi avizați)
 • fișă psihopedagogică – TIPIZAT. Evaluarea este realizată, după caz, de către cadrul didactic care lucrează direct cu copilul în unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar, învățătorul/institutorul/profesorul pentru învățământul primar, dirigintele pentru învățământul gimnazial și liceal, în colaborare cu consilierul școlar și profesorul itinerant de sprijin, alți profesioniști din echipa multidisciplinară
 • copie a certificatului de orientare școlară și profesională în vigoare, atunci când e cazul
 • adeverință de preșcolar/școlar (1 exemplar copie + original)
 • adeverință venit părinți (în cazul în care unul dintre părinți este în concediu creștere copil – decizia încetare de la locul muncă sau decizia de intrare în concediu creștere copil)
 • dosar cu șină

Sfaturi

Întrebați întâi medicul specialist al copilului dacă consideră că s-ar încadra pentru un asemenea demers. Au destul de multă experiență în acest sens și vă pot oferi o părere pertinentă. Plus că de la el trebuie să luați certificatul medical tip A5.

Mergeți la Direcția Protecția Copilului de care aparțineți. Înțeleg că procedura/documentele cerute (mai) diferă de la un oraș la altul (cel puțin așa am aflat de la alți părinți). Funcționarii de acolo ar trebui să vă lămurească de la început dacă starea medicală a copilului se încadrează pentru un asemenea certificat.

Acest act/titulatură sau oricum vreți să îi spuneți nu va rămâne lipit de fruntea copilului și nu îi va afecta viața în sens social/profesional pe viitor. Plus că e mai important să fiți alături de cel mic dacă se poate și să îl ajutați, ținând cont de strestul pe care îl aveți și voi, părinții, și copilul din cauza problemelor medicale.

P.S. Aceasta este o postare informativă din experiența pe care am avut-o cu propriul copil.