Concediul de creștere a copilului, această ”oază de relaxare” pentru mămici

De câteva ori pe lună aud diverse derivații ale replicii ”ce bine că stai acasă, o relaxare”. Îmi crește tensiunea numai când mă gândesc. Nu puțini sunt cei care primesc și un răspuns pe măsură, în funcție de starea în care mă aflu, dar de cele mai multe ori este clasicul ”hai să facem schimb!”.

Îmi iubesc copiii, a fost alegerea mea să rămân în concediu, mai ales că Ionuța are nevoie de mine în mod constant. Așa că nu am de ce să mă plâng, nu asta e ideea articolului. Nu vreau decât să vă determin să vă gândiți de două ori înainte să vă exprimați gelozia în fața unei mame care stă acasă cu copilul/copiii. Posibil să aveți parte de reacții mult mai dure decât a mea.

În tabloul ideal, peisajul arată cam așa: plimbări în parc, joacă, somn, program variabil, lipsa grijilor de la muncă, a deadline-urilor, socializare cu alte mămici, timp pentru seriale și alte minunății. Să vă explic cum stă treaba în realitate.

Limita dintre zi și noapte nu există. Poți oricând să te joci trei ori în mijlocul beznei, când toată lumea doarme. Să plimbi în brațe copilul până nu îți mai simți brațele, iar când crezi că a adormit.. surpriză: îți zâmbește cu gura până la urechi.

Noțiunile de a face baie și de a merge singur la toaletă sunt dintr-o altă poveste, una care se transformă în realitate… la un moment dat, într-o eră îndepărtată. 😀

Despre masă, spălat vase, călcat rufe sau orice altă activitate casnică e greu de povestit. De cele mai multe ori se întreprind ori cu copilul în brațe, ori când doarme, aceea perioadă în care se odihnesc și mamele. Glumeam, evident!

Ați aranjat jucăriile? Stați liniștite, în cinci minute va fi mai rău decât era înainte! E liniște în casă? Sigur wc-ul e înfundat. bucătăria plină de făină sau (…completați cu ce vreți voi, variantele sunt numeroase).

Statul cu copilul acasă nu e chiar o oază de relaxare. Tratamentele pentru ten pot fi considerate piureurile de la prânz. Din când în când ar fi utilă starea de oboseală după o noapte albă la o petrecere cu adulți, nu după orele petrecute numărând elefenți. Aș mai schimba teneșii cu pantofi cu toc și blugii cu o rochie. O baie cu spumă fără să fiu întreruptă din cinci în cinci minute… 😅. 10 minute fără să aud cam de 19835 ”mama”? Nu m-aș supăra! Jumătate de oră de plictiseală? Vă rog, două porții!

Noroc că știu să fac haz de necaz, să mă vait oricui îmi iese în cale și să-i stresez pe cei din jurul meu. Și cu mămicile din parc care mă înțeleg. Și cu copiii minunați pe care îi am!

Evident că ei sunt cei mai importanți, dar vă rog să nu mai le mai spuneți mamelor cât de norocoase sunt că se relaxează în concediul de creștere a copilului.