Lăsați copiii să-și murdărească hainele

Suntem în secolul 21, există mașini de spălat, uscătoare și alte electronice care ne ușurează viață. Nu mai e necesar să spălăm de mână, să pierdem ore în șir cu această activitate, să frecăm cu săpun de casă sau mai știu eu ce alte minunății de pe vremea părinților sau a bunicilor. Știu, există și excepții sau familii în care soarta nu a fost atât de îngăduitoare, dar sunt sigură că veți înțelege ideea articolului.

A început sezonul de primăvară-vară, adică acea perioadă a anului în care petrecem mult timp afară, prin parcuri, pe la bunici sau pe unde se pot juca/alerga/distra copiii. Ceea ce înseamnă că am pregătit din timp garderoba potrivită pentru următoarele cinci – șase luni. 😀 Adică pantaloni, bluze și tricouri gata să fie îmbrăcate și schimbate de două ori pe zi, să fie spălate de n ori pe săptămână, iar spre finalul sezonului să ajungă la gunoi.

Copiii au nevoie de libertate și de cât mai multă joacă. Fără să li se spună din 5 în 5 minute ”nu te urca acolo, pentru că te murdărești”, ”nu te așeza acolo, pentru că pătezi hainele”, ”nu te mai tăvăli în iarbă, pentru că… ”, ”nu mai face aia, pentru că… ” și alte derivate de acest fel pe care le aud constant, din păcate.

De când vremea a revenit la sentimente mai bune, ieșim cel puțin o dată pe zi afară. Cu trotinetă/tricicletă/lopeți/mașinuțe/mingie, toate în același timp sau în diferite combinații. Se mai adaugă și jucăriile celorlați copii din gașcă, așa că… murdăria e garantată. 😅De fapt nici nu au nevoie de vreun obiect pentru a schimba culoarea hainelor. Nu duce lipsă de idei care garantează un rezultat final… noroios sau verde sau în ambele nuanțe.

Ce ar trebui să fac? Să-i atrag atenția de fiecare dată? Să nu-l mai las să se joace? Nu mi se pare deloc sănătos pentru nici una dintre părți. Mai ales când văd alții copii cum se uită cu atâta dorință la ei (v-am spus, avem noroc de gașcă de copii murdăricioși). Evident că îi atrag atenția atunci când exagerează, dar în rest are liber la joacă.

Mi-e milă de copiii pe care îi văd prin parc și care și-ar dori să zburde și să se tăvălească, dar care nu au voie ”pentru că se murdăresc”. E atât de nedrept, serios! Niște amintiri frumoase, veselia din ochii lor e de neprețuit. O pereche de pantaloni se poate spăla. Și da, a doua zi se poate îmbrăca cu ea chiar dacă s-a pătat. Vă garantez că celor mici puțin le pasă de haine. Sigur își vor aminti de jocul de fotbal sau de cursa cu trotinete, nu de îmbrăcăminte.