Lucruri care se pot întâmpla când apare al doilea copil în familie

Lucruri care se pot întâmpla când apare al doilea copil în familie || Nu e ușor de gestionat problema apariției celui de-al doilea copil în familie, mai ales dacă diferența de vârstă dintre copii este mai mare de trei ani. Pot apărea o serie de probleme legate de gelozia celui mare, gestionarea timpului, nevoile fiecăruia, dar și a felului în care te simți tu ca mamă și reușești să faci față noului statut.

Din cauza problemelor medicale, Ionuța are nevoie de o atenție deosebită în timpul și după mese. Sunt zile în care e nevoie să stau cu ea în brațe destul de mult, iar atunci situația devine ușor explozivă dacă nu este încă un adult care să fie alături de Pisoi. S-a întâmplat să rămân singură cu amândoi de mai multe ori de-a lungul timpului. A fost ok aproape tot timpul pentru că juniorul e destul de înțelegător, dar au fost și câteva zile în care îmi imaginam cum o iau la fugă. 😀

Pe lângă acest tip de probleme, mai speciale dacă le pot numi așa, există o serie de lucruri care se întâmplă în majoritatea familiilor după ce apare al doilea copil.

  • Copilul mic preia cam toate bolile pe care le aduce cel mare de la grădiniță/parc – Viața cu doi copii bolnavi în același timp e o poveste, una nu tocmai fericită. Am bifat pănă acum trei răceli serioase în tandem și încă mă întreb cum am supraviețuit. Nu a fost ceva foarte grav, dar a necesitat tratament la dublu, smiorcăieli la dublu, alintat la dublu… toate în același timp.
  • Există momente în care copilul cel mare își manifestă gelozia într-o manieră de neremarcat – Pisoiul este înțelegător, nu am avut probleme majore în acest sens, însă are și clipe în care ”nu mai poate”. Fie din cauza oboselii, a invadării spațiului cu jucării sau pur și simplu când simte nevoia de mai multă atenție, se manifestă ca atare. Oricum el nu e un băiat prea liniștit, deci spectacolul e garantat în acele momente.
  • Timpul pentru tine se diminuează considerabil – Nu e ca și cum cu un copil erai în vacanță, dar acum nu prea se mai pune problema de a face prea multe singură. Mâncare, mers la wc, duș… cam toate vor fi cu spectatori. Eu am noroc de ajutor și mai pot evada din când în când, dar tot sunt zile (dese) în care pare că treburile nu se mai termină.
  • Te simți vinovată față de copilul cel mare – Nu mai ai posibilitatea de a petrece la fel de mult timp cu el, de aceea e important pentru amândoi să aveți câteva minute ale voastre. Fie când doarme bebe, fie roagă pe cineva să stea cu cel mic, iar tu dedică-te ”seniorului”.
  • Te poți simți copleșită – E dificil să gestionezi viața cu doi copii. Fiecare are nevoile lui, fiecare vrea altceva, ei sunt doi, iar tu ești una. Deci din start pornești cu un dezavantaj. Cel mai bine ar fi să-ți faci o listă cu priorități, să ceri ajutor atunci când simți că nu mai poți și să renunți la ideea de a le face pe toate. E și mâine o zi!
  • Timpul cu partenerul devine un vis frumos – Chiar dacă pare un fel de misiune imposibilă de a mai petrece câteva minute alături de persoana iubită, este esențial pentru relația voastră să faceți ceva magie și să găsiți acele minute, măcar seara, la masă sau înainte de somn.