Obiective pentru 2018: cum mă străduiesc să-mi îmbunătățesc alimentația

În urmă cu câteva zile v-am spus că în acest an mi-am propus să am mai multă grijă de mine. Am început prin reluarea obiceiului de a citi, așa cum am povestit aici. Acum lucrez la un alt obiectiv, care este mult mai greu de îndeplinit în cazul meu, alimentația.

Am fost mereu o persoană slabă. De pe la 16-17 ani până în prezent am oscilat cu greutatea între 45 și 48 kg, la cei 1,60 m, deci se poate spune că nu am avut de ce să-mi fac griji. Doar la sfârșitul celor două sarcini am văzut 5 pe cântar, maximul atins fiind 54 kg. Nici nu am născut bine, că am revenit iar la 4.

Metabolismul bun și lipsa stresului kilogramelor în plus au venit la pachet cu o problemă căreia nu prea i-am acordat importanță până acum. Am mâncat ce, când și cât am vrut. Dulciuri, paste, carne, orice… fără vreo limită. Acum să nu vă închipuiți că sunt vreo grumandă, doar că nu mi-am pus problema de regimuri, diete sau restricții de tip alimentar.

Într-un moment neșteptat de luciditate mi-am dat seama că totuși ar trebui să am mai multă grijă la ce și când mănânc, mai ales că noaptea, după ce o hrănesc pe Ionuța, mă ”hrăneam” și pe mine cu câte ceva dulce. Obicei la care am renunțat de câteva săptămâni.

Ce am făcut concret de la începutul anului:

  • Am început să reduc cantitatea de dulciuri pe care o consum. Nu o să mă mint că vor dispărea definitiv, dar măcar sper să fie cât mai puține.
  • Mă străduiesc să beau zilnic suc de portocale/lămâi/alte fructe, pe care le prepar acasă, plus diverse fructe în formă brută.
  • Legumele și salatele nu prea mai lipsesc din meniul zilnic, ceea ce nu se întâmpla până acum.

Deocamdată lucrez menținerea și îmbunătățirea acestor trei aspecte și la ronțăitul de noapte, ținând cont că la capitolul mâncare propriu-zisă stau ok, fără excese, cu preparate făcute în casă.

Următorul obiectiv pentru 2018 e în strânsă legătură cu acesta. Sper ca în scurt timp să îmi fac și abonament la sală, dar aici mai e de lucrat la partea de program. Voi reveni cu detalii!