Odihnă suficientă, copil liniștit. Programul de somn al Pisoiului de când e școlar

Nu știu exact ce spune teoria despre cât ar trebui să doarmă un copil la aproape 7 ani, vă povestesc din experiența proprie. De fapt, nici nu știu cât este de relevant, consider că e important să creăm un program de somn în funcție de nevoile celui mic. Și să ne gândim puțin că, chiar dacă acum ni se pare că funcționează cu un anumit număr de ore de somn (de obicei mai puține decât ar trebui), peste câțiva ani s-ar putea să apară anumite probleme din această cauză.

Ce se întâmplă la noi în timpul săptămânii

La ora 7:45 – 7:50 trebuie să fie la școală. Chiar dacă nu facem decât (maxim) 5 minute până acolo, nu vreau să ajungem pe fugă, să fie agitat după ce am alergat prin casă după el să facă diverse. Asta înseamnă că trezirea este la ora 7:00. Are timp să se trezească cu adevărat, să se spele, să se îmbrace, să mănânce în tihnă micul – dejun și, câteodată, chiar să se joace puțin.

Nu vreau să plece nemâncat, mai ales că pauzele sunt destul de scurte, iar el are multă treabă cu colegii, de aceea vreau să fiu sigură că e ok din punct de vedere al alimentației. Bine, caserola ajunge să fie mereu goală, dar oricum gustările de la școală sunt ușurele.

După cursuri (iese la 11:45) poposim în parc. În funcție de activitățile pe care le are în ziua respectivă, stăm afară de la 30 de minute până la o oră, o oră și un sfert. Cel puțin cât ne va permite vremea.

Citește și: Uniforma la școală: da sau nu?

Somnul de prânz nu prea mai e în program de mai bine de un an. Decât să se foiască jumătate de oră în pat, să fim amândoi supărați (el că nu vrea să doarmă, eu că vreau să doarmă 😆), am decis să renunț la această practică. Aici intervin și activitățile extra (voi reveni cu detalii), care fac ca timpul să fie destul de limitat pe parcursul zilei. Totuși, dacă îl simt prea obosit sau indispus, nu există negociere. Măcar jumătate de oră și tot doarme. Să ne putem înțele până seara.

Seara, povestea e simplă. Pentru că nu există somnul de prânz, exceptând vinerea și sâmbăta, ora de culcare este între 8:30 și 9 (maxim). Fără miorlăieli, fără negocieri, fără mai stau 10 minute, fără nimic. Nu există concesie și știe asta foarte clar. Am discutat, i-am explicat de ce e ok să respectăm acest program și, după câteva proteste, a înțeles ideea.

Citim sau ascultăm o poveste, stăm în cameră lângă el până adoarme (de cele mai multe ori în maxim 5 minute 😆) și aici se încheie discuția.

În week-end e ”vacanță”

Vinerea și sâmbăta, pentru că a doua zi se poate trezi când vrea (și totuși, mai târziu de 8 nu am pupat nici măcar în vacanță când adormea mai târziu), se culcă în jur de 9:30 – 9:45. Nu mi-am propus să depășim această oră, pentru că și în aceste zile tot despre odihnă este vorba.

Cu acest program putem funcționa optim. Și mai ales el, cel puțin deocamdată. Evident că va suferi modificări dacă situația o cere, dar cu singuranță nu cu ore în minus de somn. Pentru copii și părinți liniștiți.

Nu dețin adevărul absolut, asta e bine pentru noi. Și nu pot decât să sper că și ați găsit varianta optimă a voastră.