Și pe Facebook ar trebui să scriem corect. În limba română dacă se poate! 😉

Urmează să aduci pe lume un copil? Se apropie momentul pentru începerea diversificării? Vrei să vezi cu ce probleme se mai confruntă și alte mame? Sau pur și simplu îți dorești să mai socializezi cu persoane care (teoretic) te înțeleg? Atunci probabil deja faci parte dintr-un grup de parenting/mame/diverse afecțiuni/____ (completați voi cu orice mai doriți) pe Facebook. Sau mai multe!

Recunosc că și eu mă înscriu în această categorie. Două grupuri universale, două care au legătură cu problemele de sănătate ale Ionuței, două cu articole de vândut. Din fericire, nici unul nu intră în categoria celor despre care tot am citit de-a lungul timpului, adică cele în care mamele care cer anumite sfaturi sunt puse la colț într-un mod dur dacă alăptează sau nu, folosesc sau nu borcănele, încep diversificarea cu legume sau fructe sau aplică autodiversificare etc. Știți despre ce vorbesc!

N-am înțeles și nu o să înțeleg această îndârjire cu care sunt judecate pentru alegerile pe care le fac. Nu ești de acord cu o idee? Ignoră subiectul sau exprimă-ți părerea într-un mod civilizat. Ar fi muuult mai frumos și mai de ajutor pentru persoana care cere ajutorul.

Dar nu despre asta mi-am dorit să scriu, ci despre greșelile de scriere și cele gramaticale pe care le-am observat pe aceste grupuri. Ratezi o virgulă, ”mănânci” o literă, e ok, adică de înțeles. Nu e simplu să tastezi pe grabă, când vreun toddler strigă în gura mare că vrea ACUM nu știu ce jucărie. Ideea e alta! Am văzut atât de multe postări cu erori flagrante de exprimare, încât nu pot să nu mă gândesc la cât de rău a ajuns nivelul elementar de educație din țară.

Eu am o problemă și cu prescurtările, și cu lipsa diacriticelor, dar acestea sunt obsesii personale. Dar dezacordul dintre subiect și predicat, lipsa semnelor de punctuație, cuvinte folosite cu alt sens fac parte din altă categorie. Aceea a lipsei unor noțiuni de bază ce au legătură cu scrierea și exprimarea în limba română.

Ideal ar fi să nu uităm că educația e o formă de respect față de noi și de ea depinde viitorul copiilor noștri. Până atunci, verificați de două ori înainte să postați ceva pe Facebook. De fapt, oriunde!