Vizita la stomatolog: cât de important e să găsiți un medic ok pentru copii

Când eram mică am avut mult de tras de pe urma vizitelor la stomatolog. N-am ajuns la medici prea drăguți, m-am confruntat cu destule probleme în această sferă, iar amintirile de atunci nu sunt prea plăcute. Drept dovadă: și acum mă duc la control cu inima cât un purice, chiar dacă doctorul e ok.

Mi-am impus ca pentru copii să caut și să găsesc pe cineva empatic, care să știe cum să se poarte cu cei mici atunci când vine vorba despre controale și despre acțiunile medicale legate de dantură. Evident, și să fie competent.

Am avut noroc și am tras lozul câștigător din prima. După ce am întrebat alți părinți din zonă, cu speranța că va fi cineva compatibil cu criteriile mele, am găsit o doamnă foarte simpatică. Pisoiul merge cu drag la ea, a trecut și prin câteva momente mai puțin plăcute pe scaunul din cabinet, și totuși revine de plăcere. Cât poate fi în această situație. Dar oricum, fără traume, fără plânsete, fără agitație.

Ideea e următoarea, nu renunțați până nu găsiți pe cineva compatibil cu copilul vostru. Este valabil în toate domeniile medicale, dar mi se pare că pentru dentist este absolut necesar. La un consult oftalmologic, de exemplu, șansele să-l doară ceva sunt destul de mici, deci ar fi mai ușor de gestionat anumite situații. Dar când pe copil o să-l doară în timpul unei proceduri la stomatolog, iar doctorul începe să țipe, să îl facă răsfățat sau să nu țină cont de suferința lui, lucrurile devin total neplăcute. Vă spun din proprie experiență! 🙂

Un alt aspect important care are legătură cu vizita la dentist este comunicarea. Discutați cu copilul înainte, explicați-i ce urmează să i se întâmple, că este ok să spună când îl deranjează ceva, că este ok să întrebe ce i se face. Un doctor ok cu cei mici le va povesti tot ce vor să audă, îi va liniști, practic se va pune la mintea lor și își va face treaba în același timp.